Taiteelliset kumppanit

Tapiola Sinfonietta vastaa itse ohjelmasuunnittelustaan. Taiteelliseen johtoryhmään kuuluu intendentti ja kaksi muusikkojäsentä. Tapiola Sinfoneittalle on tunnusomaista monivuotinen yhteistyö valitsemiensa taiteellisten partnereiden kanssa. Partnereina toimii kapellimestareita ja solisteja. Lisäksi orkesteri valitsee itselleen kausittain vaihtuvan residenssitaiteilijan.

Ryan Bancroft

Taiteelliset kumppanimme

Ryan Bancroft

Kapellimestari Ryan Bancroft on työskennellyt Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina syksystä 2021 alkaen.

Bancroftin ura on ollut viime vuosina vahvasti nousujohteinen. Hän nousi kansainvälisen yleisön tietoisuuteen vuonan 2018 voitettuaan nuorten kapellimestareiden Malko-kilpailun ensimmäisen palkinnon ja yleisöpalkinnon. Marraskuussa 2021 lopulla hän sai Royal Philharmonic Societyn Vuoden kapellimestari -palkinnon. Joulukuussa 2021 hänet nimitettiin Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin ylikapellimestariksi kaudesta 2023/24 alkaen.

Syksyllä 2020 Bancroft aloitti työnsä BBC:n Walesin kansallisen orkesterin ylikapellimestarina. Malko-kapellimestarikilpailun voitettuaan hän on debytoinut useissa kansainvälisissä orkestereissa, näiden joukossa ovat BBC:n sinfoniaorkesteri, Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri, Ruotsin radion sinfoniaorkesteri, Tanskan kansallinen sinfoniaorkesteri, Rotterdamin orkesteri, Norjan kansallisoopperan orkesteri, Rai Torino sekä Göteborgin ja Islannin sinfoniaorkesterit. Kaudella 2021/22 Bancroft teki deyyttinsä Ensemble InterContemporain -orkesterissa ja Baltimoren sinfoniaorkestereissa. Pohjois-Amerikassa hän on vieraillut myös Atlantan, Seattlen ja Cincinnatin sinfoniaorkestereissa. Kiinan debyyttinsä hän teki Pekingissä johtaen NCPA-orkesteria.

Bancroft on kiinnostunut vahvasti uudesta musiikista. Hän on esiintynyt mm. Amsterdamin kiitetyn Nieuw Ensemblen kanssa ja toiminut Pierre Boulezin avustajana Los Angelesissa sekä kantaesittänyt mm. Sofia Gubaidulinan, John Cagen, James Tenneyn ja Anne LeBaronin teoksia. Hän on tehnyt läheistä yhteistyötä myös improvisatorisen musiikin parissa trumpetisti Wadada Leo Smithin ja basisti Charlie Hadenin kanssa.

Los Angelesissa syntynyt Bancroft on opiskellut Kalifornian taideinstituutissa trumpetinsoittoa sekä sivuaineina harpun, huilun ja sellon soittoa sekä ghanalaista musiikkia ja tanssia. Myöhemmin hän siirtyi opiskelemaan orkesterinjohtoa Skotlannin kuninkaalliseen konservatorioon, jossa hän suoritti orkesterinjohdon loppututkinnon. Jatko-opintoja hän on tehnyt Amsterdamin konservatoriossa ja Haagin kuninkaallisessa konservatoriossa.

Marzi Nyman

Marzi Nyman ei ehkä edusta perinteisintä ajatusta klassisen kamariorkesterin taiteellisesta partnerista. Hänen kiistattomat taitonsa kitaristina, laulajana, säveltäjänä ja sovittajana soveltuvat kuitenkin orkesterimusiikkiin niin klassisemmissa kuin kevyemmissäkin merkeissä.

”Koen syvää intohimoa kamari- ja orkesterimusiikkia kohtaan. Kun Sinfoniettan soittajat pyysivät minua partneriksi, minun piti nipistää itseäni. Tunteisiini oli vastattu! Partnerius on ehdottomasti yksi tärkeimpiä saamiani kunnianosoituksia. Yhteys soittajiin on minulle äärimmäisen tärkeää, ja haaveeni on että dialogi välillämme syvenee, ja että konserteissamme kuullaan oikeaa ”bändiä”, jonka jäsen minulla on etuoikeus olla. Tunnelmani on tämä: ”Leikkikenttä on avattu, tervetuloa!”.

Irina Zahharenkova

Irina Zahharenkova (s. 1976) on Tapiola Sinfoniettan residenssitaiteilija kaudella 2024/25. Suomessa asuva Zahharenkova syntyi Virossa ja on sittemmin vakiinnuttanut paikkansa kansainvälisessä musiikkimaailmassa. Hän on voittanut useita palkintoja arvostetuissa kansainvälisissä pianokilpailuissa, kuten Leipzigissa pidetyn Johann Sebastian Bach -kilpailun (2006), Alessandro Casagrande -kilpailun Italiassa (2006) ja George Enescu -kilpailun Bukarestissa (2005). Lisäksi hän oli palkittu Artur Rubinstein -pianokilpailussa Tel Avivissa (2008) ja voitti 2007 Borletti-Buitoni Trust Fellowship -palkinnon.

Zahharenkova sai musiikin maisterin tutkinnon Tallinnan musiikkikorkeakoulusta opettajanaan professori Lilian Semper. Myöhemmin hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa Suomessa professori Hui-Ying Líu-Tawaststjernan johdolla. Lisäksi hän on syventänyt osaamistaan varhaismusiikin soittimissa, kuten cembalon ja fortepianon parissa. 

Zahharenkova on esiintynyt laajalti eri puolilla Eurooppaa ja Aasiaa. Hänen soolokonserttejaan on kuultu useilla arvostetuilla festivaaleilla, kuten Klavier-Festival Ruhr ja Mendelssohn Festival Saksassa, Spoleto Festival Italiassa, Kuhmo Chamber Music Festival ja Naantalin Musiikkijuhla Suomessa, sekä Prades Pablo Casals Festival Ranskassa. Hänen konsertteihinsa on kuulunut myös esiintymisiä sellaisissa merkittävissä konserttisalissa kuin Concertgebouw Amsterdamissa ja Konzerthaus Berliinissä. Zahharenkova on soittanut myös monien johtavien orkestereiden solistina, kuten BBC Ulster Symphony Orchestran, Israel Philharmonic Orchestran ja Orchestre de la Suisse Romanden. Hänen yhteistyönsä kapellimestarien kuten Olari Eltsin, Robert Trevinon ja Leif Segerstamin kanssa on tuonut hänelle laajaa arvostusta.

Taiteilijaresidenssin aikana Irina esittää kolmessa kausikonsertissa kaikki Ludwig van Beethovenin pianokonsertot: syksyllä 28.11. Lorenza Borranin kanssa ja keväällä 30.1. Malin Bromanin kanssa sekä 27.3. Janne Nisosen johtamana. Zahharenkova tunnetaan myös aktiivisena kamarimuusikkona, ja hän esiintyy Tapiola Sinfoniettan Hetkiä-konserttisarjassa.

Jean-Jacques Kantorow

Ranskalainen kapellimestari-viulisti Jean-Jacques Kantorow nimitettiin Tapiola Sinfoniettan kunniakapellimestariksi vuonna 2011. Hän toimi orkesterin taiteellisena johtajana 1993-1999 ja vakituisena kapellimestarina vuosina 2000-2006. Kantorowin kaudella oli keskeinen merkitys Tapiola Sinfoniettalle tunnusomaisen jousisoinnin muodostumiselle. Hänen kanssaan orkesteri on tehnyt myös huomattavan määrän levytyksiä: kaikkiaan noin 70 levytyksestä kolmannes on tehty Kantorowin kanssa. Kapellimestarin työnsä ohella Kantorow on tehnyt menestyksekkään uran konserttiviulistina.

Tapiola Sinfonietta on tehnyt vuodesta 2001 alkaen tiivistä yhteistyötä valitsemiensa taiteellisten partnereiden ja residenssitaiteilijoiden kanssa.

Ylikapellimestarit 1987-2001

1987-1988 Jorma Panula
1987-1990 Juhani Lamminmäki
1990-1992 Osmo Vänskä
1993-2006 Jean-Jacques Kantorow
1999-2001 Tuomas Ollila

Taiteelliset partnerit 2001-2023

2001-2002 John Storgårds
2003-2009 Olli Mustonen
2006-2013 Pekka Kuusisto
2006-2012 Stefan Asbury
2010-2019 Mario Venzago
2011-2014 Santtu-Matias Rouvali
2013- Marzi Nyman
2014-2019 Alexander Melnikov
2018-2021 Klaus Mäkelä
2021- Ryan Bancroft

Residenssitaiteilijat 

2019/2020 Taavi Oramo, kapellimestari
2020/2021 Tuuli Takala, sopraano
2021/2022 Sebastian Fagerlund, säveltäjä
2022/2023  Katharine Dain, sopraano
2023/24 Juha Itkonen, kirjailija
2024/25 Irina Zahharenkova, pianisti