Historia

2002

”Häftiga himmelska danser
som samprojekt i Hagalund”
(Hannu-Ilari Lampila HS 16.2.)

Sinfonietta och Tammerfors stadsorkester förenade sina krafter för att uppföra Olivier Messiaens mäktiga Turangalila-symfoni. Nästan 120 musiker fyllde Tapiolasalens estrad och publiken fick njuta av ett verkligt hav av klanger under ledning av John Storgårds och med pianisten Roger Muraro som solist. Andra samarbetsprojekt under året var bl.a. förställningarna under barnkulturveckan Vänskapens hus och Paulos cellotävling i november där orkestern i semifinalen ackompanjerade de klassiska konserter som tävlingsdeltagarna hade valt ut samt den för alla obligatoriska celloversionen av Krzysztof Pendereckis konsert för altviolin.

”Tero Latvala fick toppinstrument
och boja runt foten”
(Wieteri 4/002)

Tapiolagruppen köpte en violin byggd i Neapel av Nicolo Gagliano 1751 och ställde den till konsertmästare Tero Latvalas förfogande. Orkestern fick under året också en ny post när Meri Englund blev alternerande första konsertmästare. Sinfonietta gjorde under höstsäsongen två framgångsrika turnéer: Stråkarna turnerade tillsammans med Jaakko och Pekka Kuusisto i fem städer i Finland och uppförde J.S. Bachs violinkonserter. Samtidigt reste 14 av orkesterns musiker till Storbritannien för att delta i uppförandet av Kimmo Pohjonens tvärkonstnärliga Kalmuksymfoni i London och i fyra andra städer. Pohjonen uppträdde själv som dragspelssolist.

2003

”Ny sittordning”
(Samuli Tiikkaja HS 5.10.)

Under året inträffade olika omställningar och förnyelser: Tapiola Sinfoniettas violingrupper flyttades till var sin sida av scenen, Olli Mustonen blev dirigent vid sidan av Jean-Jacques Kantorow och musikermedlemmarna i ledningsgruppen byttes ut; från hösten fattades de konstnärliga besluten av intendenten tillsammans med Harri Mäki och Jaakko Luoma. På hösten färdigställdes en ny konsertplats, Sellosalen, där Sinfonietta höll både orkester- och kammarmusikkonserter.

”Tapiola Sinfonietta nöjd vid återkomsten
Orkesterns intendent Satu Angervos bedömning är att Europaturnén satte igång en länge
emotsedd utveckling mot mer internationell verksamhet”
(Kari-Otso Nevaluoma LV, 16.3).

Tillsammans med sångerskan Ute Lemper och dirigenten John Storgårds gjorde Sinfonietta en lyckad turné med 11 konserter i Tyskland, Österrike, Italien och Spanien. I programmet ingick Sibelius, Lindberg, Mozart och Beethoven samt sånger av Weill, Brel, Piazzolla, Eisler och Lemper. En annan turné gick till Baltikum där Sinfonietta under ledning av Olli Mustonen uppförde fyra konserter med sina egna konsertmästare och Pekka Kuusisto som solister.

Under året uruppfördes bl.a. Iiro Rantalas pianokonsert på April Jazz och Markus Fagerudds Operation PLUTO, som ”frammanade vilda utrop” bland publiken på barnkonserterna i oktober.

I det genomsnittliga antalet besökare noterades nytt rekord och antalet sålda abonnemang ökade under både våren och hösten.

2004

”Efter det här känns ingenting längre som någonting
Tapiola Sinfonietta och Pekka Kuusisto bjöd på Mozart”
(Kuhmolainen 30.1.)

Orkestern turnerade i åtta orter i hemlandet med Schubert, Sibelius och två violinkonserter av Mozart. Solist var Pekka Kuusisto och konsertmästare Meri Englund.

Sinfonietta beviljades ett specialstöd på 100 000 euro av centralen för främjandet av utövande finsk tonkonst ESEK för projektet Symphonie Nouveau (produktionen genomfördes under namnet Symfoniska Fantasier). I Sellosalen etablerades celloserien och kammarmusikserien. Tillsammans med Esbo arbetarinstitut utvecklades Klassikerklubben som tillförde djup till konserterna i Sellosalen.

Konsertmästare Tero Latvala lämnade orkestern och övergick till Villmanstrands stadsorkester.

”Very highly recommended”
(Classics Today.com 8.10.)

En ny skiva med arior av Mozart tillsammans med Soile Isokoski och Peter Schreier bemöttes med rikliga lovord både hemma och i utlandet. Under året utgavs två skivor till: Pacius Prinsessan av Cypern och Sjostakovitj/Barsjajs två kammarsymfonier. Gästande solister och dirigenter var bl.a. Soile Isokoski, Peter Schreier, HK Gruber, Paavo Berglund, Steven Isserlis, Ana Chumachenko, Ton Koopman, Leonidas Kavakos och Martin Fröst.

2005

”Inget bandbrus
Tapiola Sinfoniettas blåsare angav takten
för de gamlas dans i gymnasiet Leppävaaran lukio”
(Inna Perheentupa, LV 20.2.)

Levande musik på de gamlas dans blev en omedelbar succé. Det handlade om dans också i årets största samarbete med Finlands Nationaloperas balett. Produktionen Kivi, yö ja miljoona suudelmaa (Stenen, natten och en miljon kyssar; Dawson, Kylián och Saarinen) uppfördes på operan tio gånger under ledning av Jan Söderblom. Årets barnkonsert var ”Noita joka halusi oppia laulamaan” (Häxan som ville lära sig sjunga), där Tarja Nyberg uppträdde som talande och sjungande häxa tillsammans med blåsarna. I samarbete med Musica nova ordnades evenemanget VarjoNova som presenterade verk av unga tonsättare från Esbo.

”Fräschör och fartens tjusning
Olli Mustonen och Tapiola Sinfonietta slog hastighetsrekord”
(Samuli Tiikkaja, HS 18.12.)

Olli Mustonen och Jean-Jacques Kantorow fortsatte som Tapiola Sinfoniettas ordinarie dirigenter. Som gästdirigenter uppträdde bl.a. Andris Nelsons, Paavo Berglund, Kees Bakels och Okko Kamu. Orkestern gästspelade på olika musikfestivaler och uppträdde på två konserter i Nådendal: tillsammans med Vladimir Ashkenazy uppfördes pianokonserter av Mozart och Beethoven och på den andra konserten hördes bl.a. Krzysztof Pendereckis Serenad för stråkorkester och flöjtkonsert under ledning av tonsättaren och med Mikael Helasvuo som solist.

2006

”Malmsténs gripande ABC-bok”
(Hannu-Ilari Lampila, HS 10.9.)

Tapiola Sinfonietta uppförde i samarbete med Nationaloperan en konsert sammanställd av barnlåtar av Georg Malmstén i Almisalen och i Esbo. Detta storprojekt för hösten dirigerades av Jyri Nissilä och som solister uppträdde Eija Ahvo, Matti Salminen och Thelma Romu. Orkestern övergav det långvariga konceptet med två dirigenter och i stället inleddes samarbetet med tre konstärliga partner, Stefan Asbury, Pekka Kuusisto och Olli Mustonen. Också på den administrativa sidan blev det maktskifte: Satu Angervo lämnade sitt uppdrag och ny intendent från augusti blev Hanna Kosonen.

”Pekka Kuusisto spelar Sibelius mitt i prick
På Pekka Kuusistos och Tapiola Sinfoniettas nya skiva lyckas allt”
(Jukka Isopuro, HS 12.6.)

Under året utkom hela fem skivor av vilka särskilt skivan med Sibelius Humoresker och Serenader tillsammans med Pekka Kuusisto samlade beröm.

Orkestern medverkade starkt i att fira 250-årsjubiléet av Mozarts födelse: programmet upptog Requiem, uvertyrer och symfonier samt Mozarts samtliga blåsarkonserter utan dirigent med orkesterns blåsare som solister. Under året gjorde orkestern också rikligt med uruppföranden: i Tapiolasalen hördes bl.a. Kimmo Hakolas Song of Songs och på turnén i Frankrike uruppfördes Uljas Pulkkis Konsert för valthorn och orkester. Utöver i Frankrike turnerade Sinfonietta i Tyskland där man under ledning av Olli Mustonen gav konserter i Köln, Kassel och Bietigheim-Bissingen.