Taiteellinen johto

Tapiola Sinfoniettalla on ollut vuodesta 2001 alkaen hallintomalli, jossa taiteellinen päävastuu on ylikapellimestarin sijaan taiteellisella johtoryhmällä sekä ohjelmaneuvottelukunnalla. Vastaava johtamistapa on muualla maailmassa käytössä lähinnä muutamissa kamariorkestereissa.

ONK

Ohjelmaneuvottelukunta (ONK) suunnittelee ja kehittää orkesterin toimintaa pitkällä tähtäimellä ja vahvistaa taiteellisen johtoryhmän esitykset. Ohjelmaneuvottelukuntaan kuuluvat taiteellisen johtoryhmän jäsenet, ensimmäiset konserttimestarit, neljä muusikkojäsentä sekä Espoon kaupungin kulttuurilautakunnan edustaja. Lisäksi ohjelmaneuvottelukunnan toimintaan osallistuu orkesterin hallintohenkilöstöä heidän tehtäviään koskevissa asioissa.

Taiteellinen johtoryhmä

Vuodesta 2001 alkaen orkesterin taiteellisista linjauksista on vastannut kolmihenkinen taiteellinen johtoryhmä, jonka päätehtävänä on orkesterin ohjelmiston suunnittelu ja taiteellisen tason kehittäminen. Johtoryhmä valitsee konserttien ohjelmat sekä vierailevat kapellimestarit ja solistit ja tekee niistä esityksen ohjelmaneuvottelukunnalle. Taiteelliseen johtoryhmään kuuluvat intendentin ohella kaksi orkesterin keskuudestaan valitsemaa muusikkojäsentä. Kaudella 2017/2018 he ovat fagotin äänenjohtaja Jaakko Luoma ja kontrabasson varaäänenjohtaja Mikko Kujanpää.

Intendentti

 

Tapiola Sinfoniettan intendenttinä toimii Juha Ahonen.

Taiteelliset partnerit

Tapiola Sinfoniettan taiteelliset partnerit ovat kapellimestareita tai muusikoita, joiden kanssa orkesteri tekee tiivistä yhteistyötä usean vuoden ajan.  Ensimmäiset  partnerit valittiin vuonna 2006. He olivat pianisti Olli Mustonen, viulisti Pekka Kuusisto ja kapellimestari Stefan Asbury. Kaudella  2017/18 partnereina ovat kapellimestari Mario Venzago, pianisti Alexander Melnikov ja kitaristi Marzi Nyman.

Mario Venzagon johdolla Sinfonietta on esittänyt useita romantiikan ja klassismin mestareiden suurteoksia ja tehnyt kiertueita Keski-Euroopassa. Musiikin genrerajoja kaihtamaton kitaristi Marzi Nyman tuo oman panoksensa koululaiskonsertteihin ja erilaisiin yhteistuotantoihin. Pianisti Alexander Melnikov tuo ohjelmistoon mm. kamarimusiikillisia sävyjä.

Mario Venzago

Kapellimestari Mario Venzago nimitettiin Tapiola Sinfoniettan taiteelliseksi partneriksi syksyllä 2010. Tätä edelsi seitsemän vuoden menestyksekäs kausi Indianapolisin sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana. Venzago työskentelee myös mm. Newcastlen Northern Sinfonia -orkesterin ja Bernin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja vierailee säännöllisesti maailman johtavissa orkestereissa ja oopperataloissa, kuten Berliinin filharmonikoissa, Leipzigin Gewandhausorkesterissa, Lontoon BBC-orkesterissa, Philadelphian orkesterissa ja Milanon La Scalassa. Vuosina 2004-2007 hän toimi Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja 1997-2003 Baselin sinfoniaorkesterin taiteellisena johtajana, jonka jälkeen hänet valittiin saman orkesterin kunniakapellimestariksi.
Venzagon monipuolinen levytuotanto on tuonut hänelle useita tärkeitä palkintoja, muun muassa Diapason d'Orin, kaksi Grand Prix du Disquea sekä Edison-palkinnon. .

www.mariovenzago.com

Alexander Melnikov

”On harvoja asioita, jotka saavat minut niin innostuneeksi kuin yhteistyöni Tapiola Sinfoniettan kanssa”, kertoo pianisti Alexander Melnikov. ”Ensinnäkin, Suomi on aina ollut suosikkimaani. Rakastan sitä, miltä Suomi kuulostaa ja tuoksuu, ja siellä olen aina hyvällä tuulella ‒ se ei ole minulle mitenkään normaali olotila. Sitten siellä on vielä tämä orkesteri. En koskaan unohda, kun kuulin heitä ensimmäistä kertaa Mario Venzagon johtamana, Isabelle Faust solistina. Ajattelin heti, että siinä on jälleen yksi suomalainen ilmiö, todella kansainvälisen tason kamariorkesteri. Rakastin heidän tyyliään soittaa Brahmsia: siinä ei ollut usein kuultavaa teennäistä raskautta, vaan syvällisyyttä ja eleganssia. Vuotta myöhemmin minulle tuli mahdollisuus soittaa Tapiola Sinfoniettan kanssa Beethovenin toista pianokonserttoa. Se oli puhdasta nautintoa! Olimme samaa mieltä monista tyylillisistä kysymyksistä ja tuntui, että todellakin soitimme kamarimusiikkia. Olen saanut toteuttaa monia hienoja teoksia Tapiola Sinfoniettan kanssa, ja olen varma, että tulen oppimaan paljon tältä suurenmoiselta orkesterilta.”

Alexander Melnikov CV

Marzi Nyman

Marzi Nyman ei ehkä edusta perinteisintä ajatusta klassisen kamariorkesterin taiteellisesta partnerista. Mutta Marzin osaamista kitaristina, laulajana, säveltäjänä ja sovittajana sekä hänen kevyen musiikin verkostojaan on käytetty menestyksekkäästi erityisesti lasten- ja nuortenkonserttien  toteutuksessa. Sähkökitara  yhdistyy kamariorkesteriin klassisemmissakin merkeissä.

”Koen syvää intohimoa kamari- ja orkesterimusiikkia kohtaan. Kun Sinfoniettan soittajat pyysivät minua partneriksi, minun piti nipistää itseäni. Tunteisiini oli vastattu! Partnerius on ehdottomasti yksi tärkeimpiä saamiani kunnianosoituksia. Yhteys soittajiin on minulle äärimmäisen tärkeää, ja haaveeni on että dialogi välillämme syvenee, ja että konserteissamme kuullaan oikeaa ”bändiä”, jonka jäsen minulla on etuoikeus olla. Tunnelmani on tämä: "Leikkikenttä on avattu, tervetuloa!"

Kunniakapellimestari

Ranskalainen kapellimestari-viulisti Jean-Jacques Kantorow nimitettiin Tapiola Sinfoniettan kunniakapellimestariksi vuonna 2011. Hän oli orkesterin taiteellinen johtaja vuosina 1993-1999 ja vakituinen kapellimestari 2000-2006. Kantorowin kaudella oli keskeinen merkitys Sinfoniettan tunnusomaisen soinnin muodostumiselle. Hänen kanssaan orkesteri on tehnyt myös huomattavan määrän levytyksiä:  kolmannes kaikkiaan noin 60 levytyksestä on tehty Kantorowin kanssa. Kapellimestarin työnsä ohella Kantorow on tehnyt menestyksekkään uran konserttiviulistina.