Historiaa

”Halahippan ja jalajalavei
Tapiola Sinfonietta vie orkesterimuusikon työn uusiin ulottuvuuksiin”
(Eija-Riitta Airo-Karttunen, Kainuun Sanomat 9.2.)

ESEKin erityistuen saanut Sinfonisia Fantasioita -produktio toteutettiin konserteilla Espoossa sekä neljän kaupungin kotimaan kiertueella. Pekka Kuusisto, Anna-Mari Kähärä, Kirmo Lintinen sekä monet eri alojen taiteilijat yhdessä Tapiola Sinfoniettan moneen taipuvien muusikoiden kanssa keräsivät suosiota poikkitaiteellisella teoksella. Nuoren yleisön tavoittamiseksi laadittiin kulttuurikasvatussuunnitelma ja nettisivuille avattiin Nuorten Kamari -sivusto. Vuoden alussa saavutettiin paljon positiivista julkisuutta myös esiintymisellä TV 1:n Iirottelua ohjelmassa. Kansainvälistä huomiota saavutettiin Saint-Saëns -levyllä, joka valittiin maaliskuussa BBC Music Magazinen kuukauden levyksi ja Gramophone-lehden 10 parhaan levytyksen joukkoon.

”Menneet ja nykyiset pelimannit juhlivat
Tapiola Sinfoniettasta säteilee ylpeyttä”
(Jukka Isopuro, HS 9.9.)

Sinfonietta aloitti 20-vuotisjuhlakauden soittamalla Pekka Kuusisto konserttimestarinaan mm. orkesterin historian ensimmäisessä varsinaisessa konsertissa esitetyn PH. Nordgrenin sellokonserton. Solistina oli molemmilla kerroilla Marko Ylönen. Juhlakauteen mahtui suuria teoksia kuten Berliozin Fantastinen sinfonia. Sibeliuksen muistoksi esitettiin kuuden sinfonia ja Tapiola ja loppuvuonna kuultiin Bachin Johannes-passio ja Jouluoratorio. Intendenttinä toimi Helena Värri. Orkesteri sai uuden konserttimestarin kun Meri Englundin rinnalle valittiin Janne Nisonen.

2008

”- Harvoin sinfoniasta on tehty yhtä rientoisaa, tempoissaan suorastaan vaarallisen viuhuvaa. Mutta saipa orkesteri kyytiä ja yleisö ihastella avausosan tanssillisuutta ja muiden osien korostuneen reipasta, sotilashenkistä marssimeininkiä.” Veijo Murtomäki HS 13.1.2008

”- Perustamisestaan lähtien Sinfonietta on tinkimättömästi ja tavoitteellisesti kehittänyt itseään ja ammatillista osaamistaan kansallisesti sekä kansainvälisesti tunnetuksi ja kiitetyksi orkesteriksi.” Espoon kulttuurilautakunta vuoden 2008 kulttuuripalkinnon perusteluissa

Tänä vuonna vietettiin kaksinkertaista juhlavuotta, kun Tapiola Sinfonietta täytti 20 ja Espoon kaupunki 550 vuotta. Orkesterille myönnettiin Espoon kulttuuripalkinto ja sen määrätietoinen kehitystyö huomioitiin myös palkinnon perusteluissa. Juhlakonsertissa orkesteria johtamaan astuivat sen toiminnan käynnistymisestä vastannut Jorma Panula ja soinnillisen ilmeen syntymiseen merkittävästi vaikuttanut Jean-Jacques Kantorow.
Tapiola Sinfonietta esiintyi myös monissa kaupungin juhlavuoteen liittyvissä yleisötapahtumissa, kuten kaupunginjohtajan itsenäisyysjuhlassa 2700 neljäsluokkalaiselle sekä Suomen suurimmissa vanhojenpäivän tansseissa 1500 Espoon lukiolaiselle. Orkesterin muusikoiden kamarikokoonpanot soittivat helmikuussa myös seitsemässä palvelutalossa. Kamarimusiikkia kuultiin myös modernin taiteen museo EMMA:ssa, joissa muusikot esittivät valitsemaansa musiikkia 20 heitä innoittaneen teoksen edessä. Tapiola Sinfoniettan juhlavuoden merkkitapahtumia oli myös Beethovenin 9. sinfonian esitys Tapiolan Kamarikuoron kanssa kapellimestari Olli Mustosen johdolla. Yleisö löysi hyvin tiensä juhlavuoden konsertteihin, sillä kausikorttien myyntiennätys ylittyi neljänneksellä ja keskimääräinen kävijämäärä kasvoi.

”- Owen Wingraven esitys oli ensiluokkainen. Tapiola Sinfonietta soitti Stefan Asburyn johdolla maineensa mukaisesti – tämä kvaliteetti kestää millaisen kansainvälisenkin vertailun tahansa.” Matti Lehtonen Turun Sanomat 6.4.2008

”- Kevennetyn, mutta silti paikoin mahleriaaniseksi kasvaneen Tapiola Sinfoniettan ja Pekka Kuusiston esitys on Lindbergin viulukonserton esitysten voittokulussa täysin oma menestystarinansa.” Annamari Salmela HS 30.11.2008

Vokaaliteoksilla oli merkittävä osa kauden ohjelmistossa. Veli-Matti Puumalan ooppera Anna Liisa kantaesitettiin Aleksanterin teatterissa Helsingin juhlaviikoilla yhteistyössä Musiikkiteatteri Kapsäkin kanssa, Benjamin Brittenin ooppera Owen Wingrave kuultiin ensi kertaa Suomessa konserttiversiona Tapiolasalissa ja KuoroEspoo -festivaaleilla esitettiin Michael Tippettin oratorio A Child of Our Time Helsingin filharmonisen kuoron kanssa.
Juhlavuonna käynnistyi Espoon kaupungin lapsille ja nuorille suunnattu Kulttuuri- ja liikunta- ja kirjastopolkuhanke KULPS!, johon Tapiola Sinfonietta osallistui esittämällä Ystävyyden talo- lastenfestivaaleilla 300 nuorelle kuulijalle Jukka Linkolan musiikkia Lumikuningatar -konsertissa. Toisen lastenkonsertin ohjelmassa oli Georg Malmsténin rakastettuja lastenlauluja, jotka myös levytettiin.

2009

”- Tapiola Sinfonietta seuraa Mustosen edesottamuksia äärimmäisen tarkasti, yhtenäisellä soinnilla, vuosien yhteistyöstä oppineena.” Kare Eskola, YLE Radio 1, 22.10.2009

”- Puupuhaltimet jatkoivat upeaa suoritustaan, ja Adagio espressivon ”kehtolaulu” oli melodikon mannaa.” Annamari Salmela HS 25.1.2009

Orkesteri teki konserttimatkan Saksaan pianisti-kapellimestari Olli Mustosen johdolla ja levytti hänen kanssaan Beethovenin pianokonsertot 4 ja 5. Kauden muita levytyksiä olivat von Weberin sinfoniat 1 ja 2 sekä teokset fagotille ja orkesterille, solistina orkesterin fagotin äänenjohtaja Jaakko Luoma ja Bizarre Bazaar, jolla klarinetisti Kari Kriikun soitti sovituksia maailman eri musiikkikulttuureiden sävelmistä. Monet orkesterin omista muusikoista, kuten huilistit Hanna Juutilainen ja Heljä Räty, klarinetistit Harri Mäki ja Asko Heiskanen sekä viulisti Janne Nisonen ja sellisti Riitta Pesola soittivat solisteina kausikonserteissa.
Espoon kulttuurikeskus täytti 20 vuotta ja siellä alusta lähtien konsertoinut Tapiola Sinfonietta otti ensimmäisten kaupungin yksiköiden joukossa käyttöön uuden toiminnanohjausjärjestelmän hallintonsa työn tehostamiseksi.

”- Teos on taiturimaisen jousiorkesterin musiikkia ja sopi hyvin Tapiola Sinfoniettan jousistolle ja kapellimestari Stefan Asburylle.” Samuli Tiikkaja HS 5.4.2009

”- Kuusiston sovitukset olivat pienen jousisektion suuri ihme. Muusikoiden karisma oli aseistariisuvaa.” Annamari Salmela HS 1.2.2009

Konserttikauden aikana kuultiin kolme kantaesitystä. Riikka Talvitien kitarakonsertto Bow-wow, solistina Petri Kumela ja Marzi Nymanin sähkökitarakonsertto, jonka soolo-osuuden säveltäjä itse soitti sekä Sampo Haapamäen Velinikka neljäsosasävelaskelharmonikalle ja orkesterille, jossa solisti Veli Kujala soitti keksimäänsä ja kehittämäänsä instrumenttia.

Tapiola Sinfoniettan yleisötyön kohteena olivat monet erilaiset yleisöt. Orkesteri soitti kauppakeskus Sellon asiakkaille ja tutustutti tokaluokkalaisia musiikkiin Kurkistus orkesteriin -konserteissa ja niitä edeltäneissä työpajoissa. Työpajoja ja koululaiskonsertteja järjestettiin myös 1400:lle 4. -luokkalaisille ennen kaikille avointa Nuorten konserttia, jossa kuultiin mm. viulisti-kapellimestari Pekka Kuusiston orkesterisovituksia solistina laulaneen Jonna Tervomaan sävellyksistä.

2010

”- Beethovenin Egmont -alkusoitosta saattoi innostua jälleen. Jousissa oli purentaa, puhallinkuoroissa hivelevää lunastavuutta ja fanfaareissa voitontahtoa. Tuloksena oli soinnillisesti eriytynyt ja vireä esitys.” Hannu-Ilari Lampela HS 14.11.2010

”-Tapiola Sinfoniettasta on kypsynyt pääkaupunkiseudun mielenkiintoisin orkesteri.” Amfion 25.8.2010
Kapellimestari Mario Venzago aloitti uutena taiteellisena partnerina ja Lotta Wennäkoski valittiin Tapiola Sinfoniettan ensimmäiseksi kausisäveltäjäksi. Orkesteri esitti Helsingin juhlaviikoilla Sibeliuksen kaikki sinfoniat Leif Segerstamin johdolla Yliopiston juhlasalissa ja Kullervon yhdessä Polyteknikkojen kuoron ja kapellimestari Hannu Linnun kanssa. Venäjälle tehdyssä vierailukonsertissa soitti solistina fagotin äänenjohtaja Jaakko Luoma Oleg Snetkovin johdolla Pietarin Eremitaasissa. Vuoden alussa orkesteri sai vieraikseen viisi Berliinin filharmonian muusikkoa, jotka toimivat orkesterin kausikonsertissa äänenjohtajina ja solisteina.
Yhteistyötä tehtiin myös vierailulle saapuneen espanjalaisen La Tía Norica -nukketeatteriryhmän kanssa, kun Manuel de Fallan nukketeatteriooppera Mestari Pedron alttarikaappi esitettiin kaksi kertaa Tapiolasalissa.

”- Brahmsin tummasävyisessä serenadissa matalat jouset olivat kuin pehmeä ruohikko, jonka yllä puupuhaltimet säihkyivät kirkkaina, erivärisinä kukkina.” Hannu-Ilari Lampela HS 9.5.2010
Uusi Kamarimusiikkia Espoon kartanoissa -sarja käynnistyi ja tarjosi kuulijoille elämyksiä intiimeissä ja tunnelmallisissa ympäristöissä. Yleisö pääsi myös tutustumaan uudella tavalla orkesterin työhön, kun kausikonserttien kenraaliharjoitukset muuttuivat avoimiksi. Juonnetussa Oikotie oopperaan -konsertissa kuulijoita johdateltiin oopperan maailmaan Mozartin aarioiden kautta.
KULPS! -konsertit ja niitä edeltävät työpajat koululaisille jatkuivat Pohjoismaisia säveliä -konsertilla, jossa viulisti-kapellimestari Pekka Kuusiston johtaman Tapiola Sinfoniettan solistina oli kontrabasson äänenjohtaja Panu Pärssinen.
Uudella lasten ja nuorten Kutitus -kulttuurifestivaalilla orkesteri esitti Francis Poulencin musiikkisadun Babar -norsun tarina, kapellimestarina Kurt Kopecky ja kertojan Martti Suosalo.

 

2011
”Ei ollut nysväystä Tapiola Sinfoniettan konsertti. Nuoruus, elämänhalu ja kahleet murtava energia pursuivat esittäjistä ja säveltäjistä.” Jukka Isopuro HS 24.10.

Uutena taiteellisena partnerina aloitti kapellimestari Santtu-Matias Rouvali, joka ensimmäisessä konsertissaan nosti orkesterin riemukkaaseen lentoon Beethovenin 7. sinfoniassa. Ohjelmassa kuultiin myös uuden kausisäveltäjä Sampo Haapamäen musiikkia.

Orkesterin pitkäaikainen taiteellinen johtaja ja kapellimestari Jean-Jacques Kantorow nimitettiin kunniakapellimestariksi. Orkesterin tunnusomainen sointi muodostui juuri hänen toimikaudellaan (1993–2006), ja kolmannes Tapiola Sinfoniettan kaikkiaan noin 60 levytyksestä on tehty Kantorowin johdolla.

Kausikortteja myytiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Pääkaupunkiseutu sai myös uuden merkittävän konserttisalin, kun jännityksellä odotettu Helsingin uusi Musiikkitalo avattiin elokuussa. Orkesteri konsertoi siellä kaksi kertaa Tapiolasalin kausikonsertin ohjelmistolla. Ensimmäisen johti Jean-Jacques Kantorow, solisteina viulisti Nancy Zhou, klarinetisti Harri Mäki ja basettitorvea soittanut Asko Heiskanen. Toisessa solisteina olivat tenori Mark Padmore ja viulisti Pekka Kuusisto, joka myös johti konsertin.

”- Stefan Asbury ja Tapiola Sinfonietta imivät kuulijan raivokkaasti kuohuvan ja pauhaavan myrskyn silmään, jossa kaikki vilisti ympärillä villinä pyörteenä.” Hannu-Ilari Lampela HS 5.2.2011

Suomen kantaesityksiä olivat Musica nova Helsinki -festivaalin avajaiskonsertissa esitetty Wolfgang Rihmin yli tunnin mittainen orkesteriteos Jagden und Formen sekä orkesterin tilausteoksena amerikkalaissäveltäjä Nico Muhlyn konsertto Impossible Things viululle ja tenorille, solisteinaan Pekka Kuusisto ja Mark Padmore.

Musiikin tarjoaminen lapsille ja nuorille on aina ollut tärkeä osa orkesterin toimintaa. Tapiolan nuoret sinfonikot saivat harjoitella orkesterin muusikoiden ohjaamina ja esiintyä yhdessä Tapiola Sinfoniettan kanssa Dima Slobodenioukin johtamassa Mestarit ja kisällit -konsertissa. Konserttimestari Jukka Rantamäki valittiin Géza Szilvayn työn jatkajaksi Helsingin Juniorijousten johtajana.