Historiaa

2002

”Rajut taivaalliset tanssit
yhteishankkeena Tapiolassa”
(Hannu-Ilari Lampila HS 16.2.)

Sinfonietta ja Tampereen kaupunginorkesteri yhdistivät voimansa esittääkseen Olivier Messiaenin järkälemäisen Turangalila-sinfonian. Lähes 120 muusikkoa täytti Tapiolasalin lavan ja yleisö sai nauttia todellisesta sointimerestä kapellimestarina John Storgårds ja solistina pianotaiteilija Roger Muraro. Muita vuoden yhteistyöhankkeita olivat mm esitykset lastenkulttuurin Ystävyyden talo–viikolla ja marraskuinen Paulon sellokilpailu, jossa orkesteri säesti välierässä kilpailijoiden valitsemat klassiset konsertot sekä kaikille pakollisen Krzysztof Pendereckin alttoviulukonserton selloversion.

”Tero Latvalalle huippusoitin
käyttöön ja pallo jalkaan”
(Wieteri 4/002)

Tapiola-ryhmä hankki Nicolo Gaglianon vuonna 1751 Napolissa rakentaman viulun ja luovutti sen konserttimestari Tero Latvalan käyttöön. Orkesteri sai vuoden aikana myös uuden vakanssin kun vuorottelevana I konserttimestarina aloitti Meri Englund. Sinfonietta teki syyskaudella kaksi menestyksekästä kiertuetta: Jousisto kiersi Jaakko ja Pekka Kuusiston kanssa viidessä kaupungissa kotimaassa esittäen J.S. Bachin viulukonserttoja. Samanaikaisesti orkesterin 14 muusikkoa osallistui Isossa-Britanniassa Kimmo Pohjosen poikkitaiteellisen Kalmukin esittämiseen Lontoon lisäksi neljässä muussa kaupungissa säveltäjän itsensä toimiessa harmonikkasolistina.

2003

”Istumajärjestys uusiksi”
(Samuli Tiikkaja HS 5.10.)

Vuoden aikana tapahtui erilaisia muutoksia ja uudistuksia: Tapiola Sinfoniettan viulut siirtyivät soittamaan vastakkaisille puolille lavaa, Olli Mustonen aloitti kapellimestarina Jean-Jacques Kantorowin rinnalla ja johtoryhmän muusikkojäsenet vaihtuivat; taiteellisia päätöksiä tekivät syksystä alkaen yhdessä intendentin kanssa Harri Mäki ja Jaakko Luoma. Syksyllä valmistui uusi konserttipaikka, Sellosali, jossa Sinfonietta piti sekä orkesteri- että kamarimusiikkikonsertteja.

”Tapiola Sinfonietta palasi tyytyväisenä kotimaahan
Orkesterin intendentti Satu Angervo arvioi, että Euroopan-kiertue
sysäsi liikkeelle toivotun kansainvälistymisprosessin”
(Kari-Otso Nevaluoma LV, 16.3.)

Laulajatar Ute Lemperin ja kapellimestari John Storgårdsin kanssa tehtiin onnistunut 11 konsertin kiertue Saksaan, Itävaltaan, Italiaan ja Espanjaan. Ohjelmassa oli Sibeliusta, Lindbergiä, Mozartia ja Beethovenia sekä Weillin, Brellin, Piazzollan, Eislerin ja Lemperin lauluja. Toinen kiertue suuntautui Baltiaan, jossa soitettiin Olli Mustosen johdolla neljä konserttia solisteina omat konserttimestarit ja Pekka Kuusisto.

Vuoden aikana kantaesitettiin mm. Iiro Rantalan pianokonsertto April Jazzissa ja Markus Fageruddin Operaatio PLUTO, joka ”villitsi yleisön huutoon” lokakuisissa lastenkonserteissa.

Konserttien keskimääräinen kävijämäärä saavutti uuden ennätyksen ja kausikorttien määrät kasvoivat sekä kevät- että syyskaudella.

2004

”Tämän jälkeen ei mikään ole enää mitään
Tapiola Sinfonietta ja Pekka Kuusisto
tarjoilivat Mozartia”
(Kuhmolainen 30.1.)

Schubertia, Sibeliusta ja kaksi Mozartin viulukonserttoa sisältänyt kotimaan kiertue ulottui kahdeksalle paikkakunnalle. Solistina oli Pekka Kuusisto ja konserttimestarina Meri Englund.

Sinfoniettalle myönnettiin Esittävän säveltaiteen edistämiskeskuksen, ESEK:in 100 000€ suuruinen erityistuki Symphonie Nouveau -hanketta varten (produktio tunnettiin toteutuessaan nimellä Sinfonisia Fantasioita). Sellosaliin vakiintuivat Sellosarja ja kamarimusiikkisarja ja yhdessä Espoon työväenopiston kanssa kehitettiin Klassikkojen klubi, joka lisäsi syvyyttä Sellosalin konsertteihin.

Konserttimestari Tero Latvala jätti orkesterin ja siirtyi Lappeenrannan kaupunginorkesteriin.

”Very highly recommended”
(Classics Today.com 8.10.)

Soile Isokosken ja Peter Schreierin kanssa tehty Mozartin aarioita sisältänyt levy keräsi paljon kiitosta ulkomaita myöten. Vuoden kaksi muuta ilmestynyttä levyä olivat Paciuksen Kypron prinsenssa ja Shostakovits / Barshain kaksi kamarisinfoniaa. Orkesterin solisteina ja kapellimestareina vierailivat mm. Soile Isokoski, Peter Schreier, HK Gruber, Paavo Berglund, Steven Isserlis, Ana Chumachenko, Ton Koopman, Leonidas Kavakos ja Martin Fröst.

2005

”Ei kuulu nauhalta niks niks
Tapiola Sinfoniettan puhaltajat antoivat tahtia
Leppävaaran lukion vanhojen tansseissa”
(Inna Perheentupa, LV 20.2.)

Elävä musiikki vanhojen tansseissa saavutti heti suuren suosion. Tanssi oli läsnä myös vuoden suurimmassa yhteistyössä Suomen Kansallisoopperan baletin kanssa. Kivi, yö ja miljoona suudelmaa (Dawson, Kylián ja Saarinen) esitettiin oopperassa kymmenen kertaa johtajana Jan Söderblom. Vuoden lastenkonsertti oli ”Noita joka halusi oppia laulamaan”, jossa Tarja Nyberg puhuvana ja laulavana noitana esiintyi yhdessä puhaltajien kanssa. Lisäksi Musica novan yhteydessä järjestetyssä VarjoNovassa kuultiin nuorten espoolaisten säveltäjien tuotantoa.

”Raikkautta ja vauhdin hurmaa
Olli Mustonen ja Tapiola Sinfonietta rikkoivat nopeusennätyksiä”
(Samuli Tiikkaja, HS 18.12.)

Tapiola Sinfoniettan vakituisina kapellimestareina jatkoivat Olli Mustonen ja Jean-Jacques Kantorow. Vierailevia kapellimestareita olivat mm. Andris Nelsons, Paavo Berglund, Kees Bakels ja Okko Kamu. Orkesteri vieraili eri musiikkijuhlilla ja Naantalissa esiinnyttiin kahdessa konsertissa: Vladimir Ashkenazyn kanssa esitettiin Mozartin ja Beethovenin pianokonsertot ja toisessa konsertissa kuultiin mm. Krzysztof Pendereckin Serenadi jousiorkesterille ja huilukonsertto säveltäjän itsensä johtamana, solistina Mikael Helasvuo.

2006

”Malmsténin aapinen herkistää”
(Hannu-Ilari Lampila, HS 10.9.)

Tapiola Sinfonietta esitti yhteistyössä Kansallisoopperan kanssa Georg Malmsténin lastenlauluista koottua konserttia Alminsalissa ja Espoossa. Kapellimestarina syksyn suurprojektissa oli Jyri Nissilä ja laulusolisteina Eija Ahvo, Matti Salminen ja Thelma Romu. Orkesteri luopui kahden kapellimestarin ajasta ja taiteelliset partnerit Stefan Asbury, Pekka Kuusisto ja Olli Mustonen aloittivat. Myös hallinnollisella puolella valta vaihtui kun Satu Angervo jätti tehtävänsä ja uutena intendenttinä aloitti elokuussa Hanna Kosonen.

”Pekka Kuusisto soittaa Sibeliusta nappiin
Pekka Kuusiston ja Tapiola Sinfoniettan uudella levyllä onnistuu kaikki”
(Jukka Isopuro, HS 12.6.)

Vuoden aikana ilmestyi peräti viisi levyä, joista kiitosta keräsi varsinkin Pekka Kuusiston kanssa tehty Sibeliuksen Humoreskeja ja Serenadeja sisältävä levy.

Orkesteri osallistui vahvasti Mozartin syntymän 250-juhlavuoteen: ohjelmassa olivat Requiem, alkusoittoja ja sinfonioita sekä kaikki Mozartin puhallinkonsertot ilman kapellimestaria orkesterin puhaltajat solisteina. Vuoden aikana orkesterilla oli myös runsaasti kantaesityksiä: Tapiolasalissa kuultiin mm. Kimmo Hakolan Song of Songs ja Ranskan kiertueella kantaesitettiin Uljas Pulkkisin Konsertto käyrätorvelle ja orkesterille. Ranskan lisäksi Sinfonietta kiersi Saksassa, jossa konsertoitiin Olli Mustosen kanssa Kölnissä, Kasselissa ja Bietigheim-Bissingenissä.