Tapiola Sinfonietta

Orkesteri

Tapiola Sinfonietta

Espooseen perustettiin oma kaupunginorkesteri - Tapiola Sinfonietta - vuonna 1987. Kaudella 2017/2018 orkesteri juhlii siis 30-vuotista toimintaansa.

Tapiola Sinfonietta on vakiinnuttanut asemansa erityisesti wieniläisklassisen musiikin tyylitietoisena tulkitsijana, mutta se tunnetaan myös ennakkoluulottomista, rajoja rikkovista tuotannoistaan. Viime vuosina yleisötyö on saanut entistä vahvemman aseman orkesterin toiminnassa.

Tapiola Sinfonietta tekee säännöllisesti vierailukonsertteja Suomessa ja ulkomailla. Kotisalina on Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasali, jossa se on tehnyt myös suurimman osan yli 60 levytyksestään.

 

Vakituisia vieraita

Orkesterin alkutaipaleella taiteellisina johtajina toimivat mm. kapellimestarit Jorma Pannula ja Osmo Vänskä. Vakituisten vierailijoiden joukossa ovat olleet mm. Paavo Berglund, Hannu Lintu, Leif Segerstam, Masaaki Suzuki ja Olari Elts.
Kukin kapellimestari tarjoaa orkesterin käyttöön oman ainutlaatuisen osaamisensa, mikä haastaa muusikot kerta toisensa jälkeen uusiin huippusuorituksiin. Orkesterin kunniakapellimestari Jean-Jacques Kantorowin kaudella 1993-2006 oli ratkaiseva merkitys orkesterin nykyisen soinnin muotoutumiselle.

Mutta missä on kapellimestari?

Tapiola Sinfoniettan koko ‒ 41 muusikkoa ‒ ja muusikoiden pitkä yhteinen historia mahdollistavat sen, että orkesteri esiintyy usein myös ilman kapellimestaria. Tällöin konserttimestari ottaa suurimman vastuun johtamisesta. Näissä ns. liidatuissa konserteissa korostuu jokaisen muusikon henkilökohtainen osaaminen sekä orkesterisoiton kamarimusiikillinen ulottuvuus. Kapellimestariton soitto ei kuitenkaan sovellu kaikkiin teoksiin, joten sitä tehdään aina harkiten; teoksen rytmiikan, tekstuurin ja orkestraation huomioiden. Tapiola Sinfoniettalle ilman kapellimestaria soittamisesta on tullut tärkeä esiintymismuoto muiden muotojen rinnalla.

Musiikki liikuttaa

Tapiola Sinfonietta vierailee vuosittain useilla kotimaisilla festivaaleilla ja konsertoi säännöllisesti myös ulkomailla. Viimeisimmät kiertueet ovat suuntautuneet Kiinaan , Etelä-Koreaan ja Keski-Eurooppaan. Kaupunginorkesterin perustoimintaan kuuluvat myös lapsille ja vanhuksille tarjottavat konserttielämykset. Vuosittain orkesteri tarjoaa useita KULPS-koululaiskonsertteja Espoon kaupungin peruskoululaisille, ja muusikot vierailevat kymmenissä kotikaupunkinsa palvelutaloissa. Tapiola Sinfoniettan soitosta saadaan nauttia myös useissa Espoon kaupungin edustustilaisuuksissa.