SIR ROGER – Juhlakauden avauskonsertti

Sir Roger Norrington, kapellimestari
Alexander Melnikov, piano

Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 5 ”Keisarikonsertto”
Johannes Brahms: Sinfonia nro 3


Taiteilijatapaaminen
n. klo 21.00 Tapiolasalin lämpiössä.
Haastateltavina Sir Roger Norrington ja Alexander Melnikov.
Vapaa pääsy, järj. Sinfoniettan Ystävät ry.

Avoin kenraaliharjoitus klo 10.00-11.20 (-11.40-13.00.)
Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasalin permanto.
Yleisön kokoontuminen lämpiössä (2. krs) klo 9.50.
Vapaa pääsy.

 

Pe 8.9.2017 klo 19:00, Tapiolasali

Kausikorttisarjat:
Platinasarja
Kultasarja

Liput: alk. 25/19/11€

Osta lippu

Tapiola Sinfoniettan 30-vuotisjuhlakauden avauskonsertin saapuu johtamaan arvostettu brittikapellimestari Sir Roger Norrington - tyylinmukaisen esitystavan suuri mestari. Hän on kotonaan yhtä lailla Beethovenin ylvään Keisarikonserton kuin Brahmsin tunnevoimaisen sinfonian parissa. Pianistina on syvällisistä tulkinnoistaan tunnettu Alexander Melnikov.

Kapellimestari Sir Roger Norrington ja pianisti Alexander Melnikov ovat  haastateltavina konsertin jälkeen Taiteilijatapaamisessa. Tilaisuuden järjestää Sinfoniettan Ystävät ry.

 

Taustatietoa konsertin ohjelmasta

Beethovenin viides pianokonsertto (1809) jäi hänen viimeiseksi konsertokseen. Taitavana pianistinakin tunnettu Beethoven sävelsi kaikki pianokonserttonsa omiksi loistonumeroikseen, mutta viidettä konserttoa hän ei voinut enää esittää huonon kuulonsa vuoksi.
Pianokonsertto nro 5 Es-duuri on Beethovenin konsertoista suurieleisin ja edustavin. Beethovenin kustantaja Johann Baptist Cramer antoi teokselle usein käytetyn lisänimen "Emperor" (Keisari). Konsertossa on majesteetillista uljautta kuten useissa muissakin Beethovenin Es-duurin kirjoittamissa teoksissa.

Johannes Brahmsin Sinfonia nro 3 F-duuri
"Mikä teos, mitä runoutta, mitä harmonisin tunnelma läpäisee koko teoksen. Kaikki osat ovat osia eheästä kokonaisuudesta, sykkivät elämää, jokainen osa kuin jalokivi!"
Näin innostuneesti kuvasi Clara Schumann Brahmsin kolmatta sinfoniaa (1883), joka sai erinomaisen vastaanoton myös suurelta yleisöltä.
Kolmas sinfonia on Brahmsin sinfonioista lyhin, mutta toisaalta tonaalisesti omaperäisin. Sen pääsävellaji on F-duuri, mutta duurin ja mollin välillä häilyminen värittää sen ääriosia.  Moni-ilmeinen teos tarjoaa kuulijalle niin pastoraalisia sävyjä, haikeankaunista melodisuutta, koraalimaisia aiheita, mutta myös uhmakasta energisyyttä.
Teoksen hiljenevä päätös oli aikanaan täysin uusi ratkaisu sinfonisessa dramaturgiassa.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä.

 

Tapahtumapaikasta

Tapiolasali on Tapiola Sinfoniettan kotisali, jossa orkesteri harjoittelee ja pitää useimmat konserttinsa. Tyylikkäässä koivupintaisessa konserttisalissa on 773 paikkaa. Tapiolasali sijaitsee arkkitehti Arto Sipisen suunnittelemassa Espoon kulttuurikeskuksessa, jonne löytää helposti ja pääsee Helsingistäkin hetkessä. Tapiolasalin osoite on Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo. Puh. (09) 816 21 (vaihde).

Lue lisää konserteissa vierailusta