Schubertin kamarimusiikkia

Alexander Melnikov, piano
Aarne Pelkonen, baritoni
Janne Nisonen, viulu
Hanna Juutilainen, huilu

Franz Schubert:
Wanderer-fantasia
Fantasia viululle ja pianolle
***
Trockne Blumen huilulle ja pianolle
Liedejä: Sei mir gegrüsst, Der Wanderer, Trockne Blümen, Viola

Keväinen konsertti valtoimenaan Schubertin vuolaita säveliä.

Su 23.4.2017 klo 15:00, Sellosali

Kamarimusiikkikonsertit

Liput: alk. 15/10 € sis. palvelumaksun

Osta lippu

Pianisti Alexander Melnikovin kokoama konsertti hemmottelee yleisöä Schubertin kamarimusiikin herkkävireisillä tulkinnoilla.  Konsertin kahdessa ensimmäisessä teoksessa - pianokirjallisuuden rakastetuimpiin teoksiin lukeutuvassa Wanderer-fantasiassa sekä Fantasiassa viululle ja pianolle - Melnikov soittaa Sellosalin aarretta, Clementi-fortepianoa. Väliajan jälkeen instrumentti vaihtuu Erard-fortepianoon, ja soitinmusiikki saa rinnalleen Aarne Pelkosen tulkitsemia Schubertin liedejä.

Ohjelmassa useimmat teokset kietoutuvat toisiinsa, sillä soitinteosten lähtökohtina ovat olleet konsertissa kuultavat liedit.

Teosesittelyt

Lyhennetty FM Kimmo Korhosen tekstistä.

Schubert tunnettiin eläessään  ennen muuta yksinlaulujen säveltäjänä. Sen sijaan hänen laajamuotoisia soitinteoksiaan ei juuri esitetty tai julkaistu, vaikka 1820-luvulla hän kohdisti niihin aivan erityistä huomiota. Silloin valmistui mm. joukko suurenmoisia piano- ja kamarimusiikkiteoksia.
Vuonna 1816 Schubert sävelsi  laulun Der Wanderer (Vaeltaja), joka kertoo yksinäisestä, onnettomasta vaeltajasta, yhdestä Schubertin laulujen arkkityypeistä.Der Wanderer -laulu oli lähtökohtana Schubertin suuressa pianofantasiassa (1822), joka tunnetaan Wanderer-fantasiana. Säveltäjä pyrki siinä suurieleiseen ja taiturilliseen pianismiin, ja se onkin hänen teknisesti haastavin pianoteoksensa.
Vuonna 1823 valmistui 20 laulua käsittävä Die schöne Müllerin (Kaunis myllärintytär).  Trockne Blumen (Kuihtuneet kukat) on sarjan viimeisiä lauluja, nro 18.  Schubert käytti Trockne Blumen –laulua huilulle ja pianolle säveltämänsä muunnelmateoksen (1824) lähtökohtana. Tuloksena oli sekä huilistin että pianistin näkökulmasta teknisesti vaativa virtuoosinen teos.
Sei mir gegrüsst (Ole tervehditty), luultavasti vuodelta 1822, kuuluu Schubertin hehkeimpiin ja rakastetuimpiin yksinlauluihin. Tätä laulua Schubert käytti Fantasiassa viululle ja pianolle C-duuri.  Teos on monipolvinen, sonaatin laajuiseksi kasvanut kokonaisuus.
Suurten laulusarjojen Die schöne Müllerin ja Winterreise ohella myös muutamat Schubertin yksittäiset laulut kasvoivat tavanomaisen liedin mittoja laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Näistä pisimpiin kuuluu Franz von Schoberin balladiin sävelletty Viola (Orvokki) vuodelta 1823. 19-säkeinen kukkaisballadi, kertoo lemmenkipeästä orvokista, joka lopulta kuolee hylättynä.

 

 

 

 

 

Tapahtumapaikasta

Sellosali on akustisesti yksi Etelä-Suomen korkeatasoisimmista konserttisaleista. Salin muunneltava akustiikka tekee siitä erityisen monipuolisen esityspaikan. Leppävaarassa kauppakeskus Sellon yhteydessä sijaitsevaan saliin pääsee sujuvasti koko pääkaupunkiseudulta. Sellosalin osoite on Soittoniekanaukio 1 A, 02600 Espoo. Puh. (09) 816 5011.

Lue lisää konserteissa vierailusta