Impossible Things

Pekka Kuusisto, viulisti-johtaja
Topi Lehtipuu, tenori
Tomas Djupsjöbacka, kapellimestari (Pallett)

William Byrd
Sanctus
Henry Purcell
Fantasia nro. 10
Michael Tippett
Divertimento “Sellinger’s Round”, osa 2: A Lament
Henry Purcell
Fantasia nro. 13 “Upon One Note”                              

Benjamin Britten
Les Illuminations  op.18

Nico Muhly
Impossible Things, Suomen ensiesitys

Owen Pallett
Viulukonsertto, Suomen ensiesitys

Avoin kenraaliharjoitus klo 10.00-11.20. Vapaa pääsy.
Konserttiesittely (FM Kimmo Korhonen), klo 18.15. 
Taiteilijatapaaminen n. klo 21.

Pe 10.3.2017 klo 19:00, Tapiolasali

Kausikorttisarjat:
Platinasarja
Hopeasarja

Liput: alk. 25/19/11 €, sis. palvelumaksu

Osta lippu

Nuoret rajojen rikkojat, yhdysvaltalainen säveltäjä Nico Muhly ja kanadalainen Owen Pallett, saavat seurakseen englantilaisia renessanssin, barokin ja 1900-luvun säveltäjiä. Tenori Topi Lehtipuu ja viulisti-johtaja Pekka Kuusisto esiintyvät solisteina sekä yhdessä että erikseen.

Teosesittelyt

Lyhennetty FM Kimmo Korhosen tekstistä.

Nico Muhly: Impossible Things
Nico Muhly (s. 1981) on viime vuosien esitetyimpiä amerikkalaissäveltäjiä. Vaikka hän pitää itseään ennen muuta klassisen musiikin säveltäjänä, hän on tehnyt yhteistyötä myös rock-yhtyeiden ja artistien (mm. Grizzly Bear ja Björk) ja kansanmusiikkojen kanssa. Minimalismi on mainittu usein hänen tyylillisenä viitekehyksenään, ja aikanaan hän toimi Philip Glassin assistenttina. Impossible Things valmistui 2009 Britten Sinfonian, Muziekcentrum Frits Philipsin ja Tapiola Sinfoniettan tilauksesta. Tenorille, viululle ja jousiorkesterille sävelletty teos on  eräänlainen hybridi: "Ajatus on, että se on viulukonsertto, jossa on lauluääni. Tai laulusarja, jossa on mukana sooloviulu", kertoo Muhly.

Owen Pallett: Viulukonsertto
Kanadalainen Owen Pallett (s. 1979) on  monissa rinnakkaisissa maalmoissa sujuvasti elävä muusikko.  Klassisten teosten ohella hän on säveltänyt musiikkia tietokonepeliin, toiminut kokeellisen rockin tekijänä ja esiintynyt viulistina omin projektein elektroniikan avulla.
Pekka Kuusisto kantaesitti viulukonserton (2011) Lontoossa vuonna 2012. Pallett on kertonut, että häntä innoittivat Pekka Kuusiston taidot Bachin soolosonaattien parissa. Hän laatikin teoksen toimimaan eräänlaisena soolosonaattina, jossa kuitenkin on jousitausta. Myös muoto ja viulukäsittely kunnioittavat barokkisia esikuvia. Teoksen muita innoittajia säveltäjä Lou Harrisonin spektraalisia sävyjä luova ns. puhdasvireisyys ja  kirjailija H. P. Lovecraftin kauhunovelli "The Colour Out of Space".

Benjamin Britten: Les Illuminations op. 18
Ranskalaisen Arthur Rimbaud'n (1854-1891) proosarunoelma Les Illuminations (suom. Säteilevät kuvat)  osui 1930-luvun lopulla Benjamin Brittenin (1913-1976) silmiin. Runoelman tekstikatkelmiin sävelletämässään Les Illuminations-teoksessa Britten onnistuu tulkitsemaan ihailtavalla tavalla Rimbaud'n hätkähdyttää kuvarunoutta, sen moniselitteisyyttä ja herkkää ironiaa. Teos muodostuu yhdeksänosaisesta, laulusarjasta, jossa osien väliset tauot partituuri kehottaa jättämään mahdollisimman lyhyiksi. Musiikki matkaa lauluissa vaihtelevien tunnelmien läpi ja sulkeutuu lopulta viimeisen laulun vakavaan, hiljenevään päätökseen.

Englantilaista consort-musiikkia
Englantilainen musiikki nousi renessanssin kaudella 1500-luvulla vahvaan kukoistukseen.  Yksi tämän kukoistuskauden suurista mestareista oli William Byrd. Hengellisten ja maallisten vokaaliteosten lisäksi hän oli consort- eli yhtyemusiikin pioneereja.
Brokkisäveltäjä Henry Purcell ehti lyhyeksi jääneen uransa aikana säveltää oopperan Dido ja Aeneas, muuta näyttämömusiikkia, vokaalikappaleita sekä erilaisia soitinteoksia, joista tunnetuimpia ovat 13 jousifantasiaa. Niistä kuuluisin on koko kappaleen läpi paikallaan pysyvän C-sävelen ympärille sommiteltu Fantasia upon One Note.
Englantilaisen renessanssin ja barokin perintöä sekä kuningatar Elisabeth II:n kruunajaisia kunnioittamaan valmistui vuonna 1952 kuuden säveltäjän muunnelmateos William Byrdin soinnuttamasta vanhasta teemasta Sellinger's Round. Yhden muunnelman, nimeltään A Lament, kirjoitti Michael Tippett (1905-1998), joka punoi suruntäyteiseen muunnelmaansa myös aiheen Purcellin Dido ja Aeneas –oopperasta.

 

 

Pekka Kuusisto © Kaapo Kamu

Tapahtumapaikasta

Tapiolasali on Tapiola Sinfoniettan kotisali, jossa orkesteri harjoittelee ja pitää useimmat konserttinsa. Tyylikkäässä koivupintaisessa konserttisalissa on 773 paikkaa. Tapiolasali sijaitsee arkkitehti Arto Sipisen suunnittelemassa Espoon kulttuurikeskuksessa, jonne löytää helposti ja pääsee Helsingistäkin hetkessä. Tapiolasalin osoite on Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo. Puh. (09) 816 21 (vaihde).

Lue lisää konserteissa vierailusta