ILTAPÄIVÄKONSERTTI: CRUSELL

Reinhard Goebel, kapellimestari
Asko Heiskanen, klarinetti
Jukka Rantamäki, juontaja

Bernhard Henrik Crusell: Klarinettikonsertto nro 3
Anton Eberl: Sinfonia Es-duuri

 

To 14.9.2017 klo 14:00, Tapiolasali

Iltapäiväkonsertit

Liput: 20 €, sis. leivoskahvin

Osta lippu

Syksyn ensimmäisessä iltapäiväkonsertissa kuullaan kaksi klassismin ajan sävellystä. Itävaltalaisen Anton Eberlin energisen sinfonian kantaesitys vuonna 1805 oli suositumpi kuin samassa konsertissa esitetty Beethovenin Eroica-sinfonia. Suomalaissyntyisen Crusellin taiturillisen Klarinettikonserton solistina on orkesterin oma klarinetisti Asko Heiskanen.

Konsertin kesto on n. 70 min, jonka jälkeen yleisölle tarjotaan leivoskahvit.

 

Yleisön toive

Tapiola Sinfonietta pyysi yleisöltään toiveita Suomi100-juhlavuoden konserttiohjelmaan. Ehdotuksia saapui 22 kpl. Tässä konsertissa kuullaan Crusellin klarinettikonsertto nro 3 ja marraskuussa Rautavaaran Cantus Arcticus.

Kiitos ehdotuksista!

Teosesittelyt

Bernhard Henrik Crusell : Konsertto klarinetille ja orkesterille nro 3 B-duuri op. 11

Uudessakaupungissa syntynyt mutta uransa Tukholman hoviorkesterissa tehnyt säveltäjä Bernhard Henrik Crusell (1775-1838) oli myös klarinetisti. Crusellin omat klarinettikonsertot edustavat myöhäistä klassismia, jossa on paikoin romantiikan hentoja kajastuksia.
B-duuri-konsertto on musiikillisesti yksinkertaisin, mutta teknisesti vaativin hänen klarinettikonsertoistaan.  Ensiosa avautuu valoisissa ja huolettomissa tunnelmissa, mutta vähitellen musiikki saa myös syventäviä ulottuvuuksia. Ehkä hienointaan teos antaa hienon tunnelman sävyttämässä hitaassa osassa, jossa Crusell on tuonut esiin äärimmäisen kauniiksi ylistettyä klarinettisointiaan. Teos päättyy leikkisään ja eloisien poloneesirytmien tahdittamaan Alla polacca –finaaliin.

Anton Eberl: Sinfonia Es-duuri op.33

Huhtikuun 7. päivänä 1805 Wienin Theater-an-der-Wienissä pidetyn konsertin ohjelmaan sisältyi kaksi sinfoniaa, molemmat Es-duurissa. Toinen teoksista oli esitetty Wienissä jo aiemmin, toinen kuultiin kantaesityksenä. Edellisestä pidettiin yleisesti, jälkimmäinen sen sijaan herätti sekä yleisössä että kriitikoissa ristiriitaisia tuntemuksia. Edellisen oli säveltänyt Anton Eberl, jälkimmäinen oli Beethovenin kolmas, Eroica-sinfonia.

Eberl (1765-1807) oli aikanaan korkealle arvostettu säveltäjä ja pianisti, joka esiintyi kiertueilla eri puolilla Eurooppaa. Hän oli Mozartin oppilas, ja hänen teoksiaan esitettiin ja jopa julkaistiin usein Mozartin nimissä.

Eberlin Es-duuri-sinfonia on voimakaspiirteinen ja ilmaisuvoimainen teos. Vertailu Beethoveniin on ilmeinen, mutta kannattaa muistaa, että Eberlin teos valmistui 1803, siis jo hiukan ennen Eroicaa (1803-04).
Sinfonian ensiosa on raikasta ja energistä musiikkia, jota tehokkaat synkooppirytmit piiskaavat eteenpäin.
Hidas osa on kuin Eroicaa ennakoiden surumarssi c-mollissa, vaikkakaan ei yhtä raskas ja suruntäyteinen kuin Beethovenilla. Kolmas osa on nimetty menuetiksi, mutta luonteeltaan se on beethoveniaaninen scherzo, johon on mahdutettu kaksi trio-jaksoa. Terävien synkooppien ja dynaamisten kontrastien sävyttämän finaalin Eberl nostaa lopussa uljaaseen, sankarilliseen voimaan.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä.

Tapahtumapaikasta

Tapiolasali on Tapiola Sinfoniettan kotisali, jossa orkesteri harjoittelee ja pitää useimmat konserttinsa. Tyylikkäässä koivupintaisessa konserttisalissa on 773 paikkaa. Tapiolasali sijaitsee arkkitehti Arto Sipisen suunnittelemassa Espoon kulttuurikeskuksessa, jonne löytää helposti ja pääsee Helsingistäkin hetkessä. Tapiolasalin osoite on Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo. Puh. (09) 816 21 (vaihde).

Lue lisää konserteissa vierailusta