Iltapäiväkonsertti 4: NUORET VIRTUOOSIT 

Tung-Chieh Chuang, kapellimestari
Jonathan Roozeman, sello
Jukka Rantamäki, juontaja

Felix Mendelssohn: Hebridit-alkusoitto
Antónin Dvořák: Sellokonsertto h-molli

 

To 23.3.2017 klo 14:00, Tapiolasali

Iltapäiväkonsertit

Liput: alk. 20 €, sis. leivoskahvin ja palvelumaksun. Sarjalipuu 4 iltapäiväkonserttiin alk. 70 €

Osta lippu

Tässä konsertissa kohtaa kaksi nuorta kilpailumenestyjää: solistina on maamme tämän hetken lahjakkaimpiin muusikoihin lukeutuva sellisti Jonathan Roozeman. Orkesteria johtaa taiwanilainen Tung-Chieh Chuang, joka on vuoden 2015 Malko-kapellimestarikilpailun voittonsa jälkeen johtanut merkittäviä eurooppalaisia orkestereita Wienin filharmonikkoja myöten.

Taiwanilaissyntyinen Tung-Chieh Chuang on johtanut vuoden 2015 Malko-kapellimestarikilpailun voittoonsa liittyen useita eurooppalaisia orkestereita, joiden joukossa oli viimekeväinen Suomen debyytti Tampere filharmoniassa. Kaudella 2016/2017 hän on debytoinut mm. Shanghain sinfoniaorkesterissa ja Luxembourgin filharmonisessa orkesterissa sekä tehnyt uusintavierailun Tanskan kansallisessa sinfoniaorkesterissa.
Tung-Chieh Chuang

Espoolainen sellisti Jonathan Roozeman (s. 1997) Jonathan Roozeman aloitti sellonsoiton opintonsa Espoon musiikkiopistossa ja jatkoi niitä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa professori Martti Rousin oppilaana. Syksystä 2016 alkaen hän on opiskellut maineikkaassa Kronberg-Akatemiassa Saksassa useiden muiden kansainvälisten nuorten huippumuusikoiden ohella.
Roozeman on palkittu monissa kansainvälisissä nuorten sellokilpailuissa. Menestys alkoi Turun sellokilpailun erikoispalkinnosta 12-vuotiaana. Sen jälkeen hän on sijoittunut kärkijoukkoon mm. Amsterdamin kansallisessa sellokilpailussa 2012 sekä Gaspar Cassado -kilpailussa Japanissa ja Paulon sellokilpailussa 2013. Kuudes sija arvostetussa Tšaikovski-kilpailussa 2015 poiki Roozemanille useita solisti- ja resitaaliesiintymisiä. Keväällä 2016 Roozeman debytoi Radion sinfoniaorkesterin solistina ja monilla kotimaisilla festivaaleilla. Hän on ollut solistina myös muun muassa Tapiola Sinfoniettassa. Turun filharmonisessa orkesterissa, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa, Tokion uudessa kaupunginorkesterissa ja Pietarin Filharmonisessa orkesterissa.
Vuonna 2017 Roozeman vierailee mm. Alankomaissa, Kiinassa, Japanissa, Jyväskylässä, Turussa ja Oulussa, työskentelee Sinfonia Lahden residenssitaiteilijana ja soittaa Esa-Pekka Salosen Mania-teoksen säveltäjän johdolla Helsingissä, Tukholmassa ja New Yorkissa.
www.jonathanroozeman.net

TEOSESITTELYT

Lyhennetty Kimmo Korhosen laatimasta tekstistä.

Felix Mendelssohn: Hebridit-alkusoitto (Fingalin luola) op. 26

Mendelssohn matkusti ensimmäisen kerran Brittein saarille huhtikuussa 1829. Matka ulottui myös Skotlantiin, Sisä-Hebridien saarille saakka. Mendelssohn kirjoitti isälleen Saksaan: "Seuraava [sävelaihe] ilmestyi minulle, ja se tekee varmasti selväksi, kuinka kummallinen mieliala minut on vallannut täällä Hebriideillä". Tämän jälkeen kirjeessä on 21-tahtinen nuottiluonnos, jonka musiikinystävät tuntevat Mendelssohnin Hebridit-alkusoiton avauksena.
Hebridit-alkusoitto on yksi Mendelssohnin suosituimmista sävellyksistä. Teoksen toinen nimi Fingal's Cave (Fingalin luola) viittaa Hebrideillä olevaan merkilliseen luolamuodostelmaan, joka on saanut nimensä kelttiläisen tarusankarin Fingalin mukaan.
Alkusoitto alkaa mieleenpainuvalla aiheella, jota Mendelssohn hyödyntää tehokkaasti. Hän käyttää sitä pääaiheena,muiden aiheiden kontrapunktina ja myös muuntelee sitä.

Antonín Dvořák (1841-1904): Sellokonsertto h-molli op. 104

Dvořákin sellokonsertto on saavuttanut aseman ehkä arvostetuimpana romanttisena sellokonserttona. Säveltäjä on vuodattanut teokseen koko joukon kauneimpia ja ilmeikkäimpiä melodioitaan.
Teos noudattaa kolmiosaista konserttomuotoa, ja perinteen mukaista on sekin, että ensiosassa on ensin orkesteriesittely, sitten samojen teemojen käsittely solistin johdolla. Hitaan osan keskellä on tunteikas teema, jonka Dvořák lainasi eräästä lempilaulustaan. Sama aihe toistuu muuntuneena myös finaalissa.

Tapahtumapaikasta

Tapiolasali on Tapiola Sinfoniettan kotisali, jossa orkesteri harjoittelee ja pitää useimmat konserttinsa. Tyylikkäässä koivupintaisessa konserttisalissa on 773 paikkaa. Tapiolasali sijaitsee arkkitehti Arto Sipisen suunnittelemassa Espoon kulttuurikeskuksessa, jonne löytää helposti ja pääsee Helsingistäkin hetkessä. Tapiolasalin osoite on Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo. Puh. (09) 816 21 (vaihde).

Lue lisää konserteissa vierailusta