HETKIÄ VI: Hetkiä, jalokiviä ja helmiä

Anni Haapaniemi, oboe
Laura Vikman, viulu
Tuula Saari, alttoviulu
Ulla Lampela, sello
Tuija Hakkila, piano

Wolfgang Amadeus Mozart, sov. Christian Schwenke: Serenadi nro 10 Gran Partita

Su 7.5.2017 klo 15:00, Sellosali

Kamarimusiikkikonsertit

Liput: alk. 15/10 €, sis. palvelumaksun.

Osta lippu

Hetkiä-sarjan päätöskonsertissa kimaltelee Mozartin kolmelletoista puhaltimelle säveltämä serenadi Gran Partita. Tässä konsertissa se kuullaan Mozartin aikalaisen, Christian Schwenken sovituksena oboelle, pianolle ja jousitriolle.

"Mozartin musiikilla on erityinen paikka sydämessäni", kertoo Tapiola Sinfoniettan oboen äänenjohtaja Anni Haapaniemi. "Sen vuoksi myös Miloš Formanin Amadeus-elokuva teki aikoinaan minuun suuren vaikutuksen. Erityisesti eräs elokuvan kohtaus on jäänyt  mieleeni. Siinä Salieri muistelee Mozartin Gran Partita -teoksen hidasta osaa kyynelsilmin, ja taustalle hiipii oboen lumoava melodia puhallinsäestyksineen. Salieri kuvailee musiikin olevan "kuin Jumalan puhetta". Elokuvan nähtyäni minulla on ollut unelma; saada soittaa tuo kaihoisa oboemelodia konsertissa ystävien seurassa. Tänään tuo unelmani toteutuu!" 

Ennakkotiedoista poiketen ohjelmassa ei ole Mozartin Adagiota KV 580a.

W.A. Mozart: Gran Partita KV 361 (sov. Christian Schwenke)

I    Largo - Molto Allegro
II   Menuetto
III  Adagio
IV  Menuetto - Allegretto
V   Romance - Adagio
VI  Tema con variazioni
VII  Finale - Molto Allegro

Mozartin puhallinmusiikin suuri monumentti on 12 puhaltimelle ja kontrabassolle sävelletty serenadi nro 10 B-duuri. Se on seitsemänosainen noin 50 minuutin mittainen teos, joka lienee valmistunut vuosien 1781-82 aikana Wienissä.
Vaikka suuri osa Gran Partitan musiikista noudattaa serenadeille ominaisen viihdyttävyyden vaatimusta, siinä on myös ilmaisua syventäviä jaksoja. Näitä on esimerkiksi menueteissa, Romancen sivuepisodeissa ja kuudentena olevassa muunnelmaosassa. Kolmantena oleva linjakkaan laulullinen Adagio taas muistetaan musiikkina, joka sai Miloš Formanin Amadeus-elokuvassa Salierin lähes suunniltaan ihastuksesta ja kateudesta. Finaalissa Mozartin eloisa huumori pulppuilee vastustamattomimmillaan.
Gran Partitan vaatiman suuren puhallinyhtyeen kokoaminen ei aina ole ollut helppoa. Osin tästä syystä Christian Schwenke laati teoksesta vuonna 1815 julkaistun version pienemmälle yhtyeelle, jossa ovat oboe, jousitrio ja piano. Teoksesta tunnetaan muitakin kamariyhtyesovituksia, mutta Schwenken versiota on pidetty niistä hienoimpana.
(Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä).

Tapahtumapaikasta

Sellosali on akustisesti yksi Etelä-Suomen korkeatasoisimmista konserttisaleista. Salin muunneltava akustiikka tekee siitä erityisen monipuolisen esityspaikan. Leppävaarassa kauppakeskus Sellon yhteydessä sijaitsevaan saliin pääsee sujuvasti koko pääkaupunkiseudulta. Sellosalin osoite on Soittoniekanaukio 1 A, 02600 Espoo. Puh. (09) 816 5011.

Lue lisää konserteissa vierailusta