GOEBEL & KLASSISMI

Reinhard Goebel, kapellimestari
Asko Heiskanen, klarinetti

Ludwig van Beethoven: Musiikkia ritaribalettiin
Bernhard Henrik Crusell: Klarinettikonsertto nro 3 B-duuri
Anton Eberl: Sinfonia Es-duuri

Konserttiesittely klo 18.15.-18.45., FM Kimmo Korhonen
Espoon kulttuurikeskus, näyttelytila (1. krs).
Vapaa pääsy. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

Pe 15.9.2017 klo 19:00, Tapiolasali

Kausikorttisarjat:
Platinasarja
Hopeasarja

Liput: alk. 25/19/11€

Osta lippu

Autenttisista tulkinnoistaan tunnettu Reinhard Goebel tarjoaa kolme näkökulmaa klassismiin: Beethovenin raikas nuoruudenteos, itävaltalaisen Anton Eberlin energinen sinfonia sekä suomalaissyntyisen Bernhard Henrik Crusellin taiturillinen klarinettikonsertto, jonka solistina on orkesterin oma klarinetisti Asko Heiskanen.

Teosesittelyt

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Musik zu einem Ritterballet (WoO 1)

Beethovenin Musik zu einem Ritterballet syntyi Bonnissa keväällä 1791 olleita karnevaalikauden naamiaisia varten. Sävewllys muodostuu kahdeksasta erillisestä numerosta, joiden joukossa on laajasti erilaisia lajityyppejä, mm. marssi, metsästyslaulu, romanssi, sotalaulu ja juomalaulu. Mitä todenäköisimmin sävellystä ei niinkään ole tehty varsinaista balettiesitystä varten, vaan pikemminkin naamiaisvieraiden itsensä tanssittavaksi.

Bernhard Henrik Crusell : Konsertto klarinetille ja orkesterille nro 3 B-duuri op. 11

Uudessakaupungissa syntynyt mutta uransa Tukholman hoviorkesterissa tehnyt säveltäjäBernhard Henrik Crusell (1775-1838) oli myös klarinetisti. Crusellin omat klarinettikonsertot edustavat myöhäistä klassismia, jossa on paikoin romantiikan hentoja kajastuksia.
B-duuri-konsertto on musiikillisesti yksinkertaisin, mutta teknisesti vaativin hänen klarinettikonsertoistaan.  Ensiosa avautuu valoisissa ja huolettomissa tunnelmissa, mutta vähitellen musiikki saa myös syventäviä ulottuvuuksia. Ehkä hienointaan teos antaa hienon tunnelman sävyttämässä hitaassa osassa, jossa Crusell on tuonut esiin äärimmäisen kauniiksi ylistettyä klarinettisointiaan. Teos päättyy leikkisään ja eloisien poloneesirytmien tahdittamaan Alla polacca –finaaliin.

Anton Eberl: Sinfonia Es-duuri op.33

Huhtikuun 7. päivänä 1805 Wienin Theater-an-der-Wienissä pidetyn konsertin ohjelmaan sisältyi kaksi sinfoniaa, molemmat Es-duurissa. Toinen teoksista oli esitetty Wienissä jo aiemmin, toinen kuultiin kantaesityksenä. Edellisestä pidettiin yleisesti, jälkimmäinen sen sijaan herätti sekä yleisössä että kriitikoissa ristiriitaisia tuntemuksia. Edellisen oli säveltänyt Anton Eberl, jälkimmäinen oli Beethovenin kolmas, Eroica-sinfonia.
Eberl (1765-1807) oli aikanaan korkealle arvostettu säveltäjä ja pianisti, joka esiintyi kiertueilla eri puolilla Eurooppaa. Hän oli Mozartin oppilas, ja hänen teoksiaan esitettiin ja jopa julkaistiin usein Mozartin nimissä.
Eberlin Es-duuri-sinfonia on voimakaspiirteinen ja ilmaisuvoimainen teos. Vertailu Beethoveniin on ilmeinen, mutta kannattaa muistaa, että Eberlin teos valmistui 1803, siis jo hiukan ennen Eroicaa (1803-04).
Sinfonian ensiosa on raikasta ja energistä musiikkia, jota tehokkaat synkooppirytmit piiskaavat eteenpäin.
Hidas osa on kuin Eroicaa ennakoiden surumarssi c-mollissa, vaikkakaan ei yhtä raskas ja suruntäyteinen kuin Beethovenilla. Kolmas osa on nimetty menuetiksi, mutta luonteeltaan se on beethoveniaaninen scherzo, johon on mahdutettu kaksi trio-jaksoa. Terävien synkooppien ja dynaamisten kontrastien sävyttämän finaalin Eberl nostaa lopussa uljaaseen, sankarilliseen voimaan.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä.

Yleisön toive

Tapiola Sinfonietta pyysi yleisöltään toiveita Suomi100-juhlavuoden konserttiohjelmaan. Ehdotuksia saapui 22 kpl. Tässä konsertissa kuullaan Crusellin klarinettikonsertto nro 3 ja marraskuussa Rautavaaran Cantus Arcticus.

Kiitos ehdotuksista!

Tapahtumapaikasta

Tapiolasali on Tapiola Sinfoniettan kotisali, jossa orkesteri harjoittelee ja pitää useimmat konserttinsa. Tyylikkäässä koivupintaisessa konserttisalissa on 773 paikkaa. Tapiolasali sijaitsee arkkitehti Arto Sipisen suunnittelemassa Espoon kulttuurikeskuksessa, jonne löytää helposti ja pääsee Helsingistäkin hetkessä. Tapiolasalin osoite on Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo. Puh. (09) 816 21 (vaihde).

Lue lisää konserteissa vierailusta